PIATRAONLINE.BG използва бисквитки “cookies” за вашето по-добро потребителско изживяване. При натискане на бутона, вие се съгласявате с политиката за поверителност на www.piatraonline.bg
X

Можете да сравнявате до 4 продукта!

ЕСТЕСТВЕН КАМЪК
ЕСТЕСТВЕН КАМЪК

Естественият камък в кулинарията

публикувано в: Кухня // на 04.07.2023

Естественият камък има толкова много приложения, че почти няма сфера, която да не го използва по един или друг начин. Освен като строителен материал и елемент от интериорния дизайн, естественият камък намира приложение в модата, автомобилната индустрия, електрониката, мебелната индустрия и т.н. А сега предстои да ви разкажем как може да го използвате и в кулинарията.

 

На първо място, качествата на естествения камък са такива, че този материал е просто перфектен за целта: устойчивост на високи температури, непрекъснат трансфер на топлина, приятен външен вид, лесна поддръжка, огнеупорни качества, антибактериални свойства и достъпна цена. Естественият камък има 2 основни употреби в кухнята: за готвене и за декорация на масата. В тази статия ще разгледаме приложението на естествения камък в кулинарията.

 

Плотове от естествен камък за готвене

 

 

Когато говорим за плотове от естествен камък  в кухнята, повечето хора си мислят за големи плочи, които служат най-вече за подготовка на ястия и които придават характерен елегантен вид на помещението. Под „плот“ обаче се има предвид и нещо друго. Макар да не е популярно в България, месото, морските дарове, рибата и зеленчуците могат да бъдат сготвени върху гранитен или шистов плот. Те се предлагат в различни размери, обикновено 40 x 30 см и с дебелина 2 – 3 см.

 

Важно! Когато използвате естествен камък за готвене, имайте предвид, че той не бива да е импрегниран, нито третиран с какъвто и да било разтвор или да има укрепителна мрежа.

 

 

Тези плотове се използват като плато за готвене, като произвеждат по-малко дим, температурата им е постоянна и остава такава по-дълго в сравнение с метала. В резултат на това, месото се сготвя по-добре, не се изсушава и запазва вкуса и крехкостта си. Имайте предвид обаче, че тук говорим за по-тънки резени месо. Ако искате да изпечете дебели пържоли, ще ви трябва барбекю.

 

Платата за готвене от естествен камък се използват за изискани вечери, поднесени на закрито или на тераса, за разлика от барбекюто (също от естествен камък!), което е подходящо за други тип вечери и партита. И в двата случая онова, което запазва по най-добрия начин вкуса на храната е именно естественият камък.

 

 

Освен това, тези плотове/плата за готвене от естествен камък имат и още едно предимство. Когато са по-големи на размер от цитираните по-горе, може да бъдат донесени на масата за хранене и всеки гост да си приготви пържолата, както желае. Този метод за поднасяне на храна е типичен не само за ресторанти (основно луксозни локации), но също така и за семейни сбирки или романтични вечери.

 

Употреба на плотове/плата за готвене:

1. Преди първата употреба: измийте добре с вода и отстранете всякакви петна, ако има такива. Оставете да изсъхне за 1 ден. Поставете камъка във фурната и загрейте на 200 °C за половин час. Не слагайте камъка в предварително нагрята фурна. Като използвате готварска ръкавица, извадете камъка и го намажете със зехтин от двете страни. Може да използвате и слънчогледово олио, но така ще се образува повече дим. Поставете камъка във фурната на същата температура за още един час. Всички тези процедури са необходими за щателно почистване на естествения камък. След първата употреба, само едно измиване с вода ще е напълно достатъчно. Използва се само едната страна на плота.

 

2. При готвене: камъкът се оставя за 1 – 2 часа във фурна, загрята на 240 – 260 °C (включете фурната, когато камъкът е вътре, а не предварително). После можете да го затоплите на газов котлон или върху въглища за барбекю. След като извадите камъка от фурната, можете да го отнесете на мястото, където ще приготвяте месото, морските дарове или зеленчуците.

 

 

Запомнете! Никога не гответе замразено месо върху такъв плот/плато. Бъдете изключително внимателни, когато изваждате и пренасяте нагорещения камък. Никога не го докосвайте непосредствено след като сте го извадили от фурната. Никога не го слагайте във вода, докато все още е горещ. Ако го поставите във вода, докато е горещ, освен парата, която може да ви нарани, има риск камъкът да се пропука от рязката температурна разлика. Бъдете много внимателни, когато поставяте нагорещения камък върху повърхност: това трябва да е повърхност, която е устойчива на високи температури, като метал или дърво.

 

Естествен камък за печене на хляб, пица или фокача

Огромното предимство на тази готварска техника е това, че горещата повърхност нагрява тестото отдолу, за разлика от фурната, при която топлината се разпределя навсякъде. Топлината, излъчвана отдолу прави голям топлинен трансфер, тестото се изпича в дълбочина, а кората – накрая. Във фурната първо се изпича кората, която се втърдява, докато се пече вътрешността.

 

 

Също така, при такова печене не може да препечете долната част на хляба, както обикновено става върху метална повърхност. Хляб, изпечен по този начин ще изглежда точно както онзи от някогашните класически фурни за хляб.

 

За да изпечете хляба, първо нагрейте камъка за около 1 час при постоянна температура от 240 – 260 °C, без вентилатор (за максимална мощност). Камъкът се поставя на долното ниво на фурната, а на горното ниво поставете купа с вода, тъй като парата е много важна при печенето на хляб. Може да поставите замесения хляб директно върху камъка или върху хартия за печене. Печете с пара за около 20 минути на 250 °C.

 

 

След това извадете купата с вода и включете вентилатора. Печете хляба още 30 минути. След това го извадете с шпатула. След един час извадете камъка от фурната и изплакнете с чиста вода.

 

Независимо какво планирате да сготвите с гранитно или шистово плато, PIATRAONLINE ви желае Bon Appetit!

 

Снимки: pinterest.com, smokeyjacks.com, pizzastones-r-us.com

Коментари за продукта
За момента няма коментари от наши клиенти.
Напишете коментар

Подобни продукти:

Регистрация

Абонирайте се за нашия бюлетин!

За да ви изпратим информация по имейл за нашите нови продукти и услуги, моля, попълнете следните полета:

powered by teamshare
© Copyright 2025 Piatraonline.bg
designed by headstart.ro