X

Можете да сравнявате до 4 продукта!

ЕСТЕСТВЕН КАМЪК
ЕСТЕСТВЕН КАМЪК

Речник на естествения камък

ОПЕСЪЧАВАНЕ
Опесъчаването е една от обработките при естествения камък. Прави се с помощта на специални машини и се прилага по много причини, най-важната от които е придаване на устойчива на подхлъзване повърхност, каквато често се изисква за публични пространства и мокри помещения (баня, кухня, сауна и т.н.). Опесъчената повърхност изисква повишено внимание по отношение на защитата и поддръжката. Това става лесно и бързо с професионални импрегниращи разтвори като британските продукти LTP: LTP MattStone (максимална защита, която не променя цвета), LTP Color Intensifier (максимална защита, която подсилва и матира цвета) и др. Имайте предвид че опесъченият материал е с по-светъл цвят. Поради тази причина може да използвате подсилващ цвета импрегнатор като: LTP Glaze Protector, LTP Satin Wax или LTP StoneOil (за интериор), LTP Color Intensifier (за екстериор) и т.н.

АНТИКИРАНЕ
Най-популярната обработка при външните настилки или интериорните облицовки от мрамор, травертин или шистов камък. Антикирането е обработка, която изважда на показ текстурата на камъка. Антикираната повърхност изисква повишено внимание по отношение на защитата и поддръжката. Това става лесно и бързо с професионални импрегниращи разтвори като британските продукти LTP (същото като при опесъчената повърхност).

КАЛИБРИРАНЕ
Камъните допълнително се обработват, така че да са с еднаква дебелина.

ПАВЕТА
Камък, който се използва за външни настилки с тежък и много тежък трафик (най-често за обществени пространства като паркове, улици и дори булеварди). Павето може да е рязано на машина - фасетирано (т.е. всичките му страни да се отрежат право), направено на преса - естествено фасетиран (страните му са неравни) или и двете (4 право отрязани страни и една естествено фасетирана). Веднъж положени, поради голямата си дебелина, паветата ще се запазят за много поколения (примерни размери 10x10x10 см, 10x10x5 см и т.н.). Този камък се доставя само в големи чували бигбег по 1 тон всеки.

НАПРЕЧНО РЯЗАНЕ
Блоковете мрамор, травертин, оникс или варовик могат да бъдат перпендикулярно нарязани срещу естествените ивици в камъка, за да се получат плочи. При това напречно рязане на ивичестите структури в камъка, повърхността на отрязаната плоча е на точици. Най-често така се реже травертинът.

ФЛАДЕРНО РЯЗАНЕ
Когато каменните блокове се режат не срещу, а по естествените ивици. Това рязане се нарича още „по водата“. Когато камъкът се реже по този начин на плочи, повърхността им е на ивици.

ЗАПЪЛВАНЕ
Тази обработка най-често се асоциира с травертина, чиято повърхност е естествено пореста. Тези отворчета могат да се запълнят със специална смола, чийто цвят е много близък до този на камъка. След като се запълни, камъкът може да изшлайфа, полира или антикира. Не всички дупчици ще се запълнят напълно и дори предварително запълненият травертин се нуждае от допълнително запълване при монтаж. Нерядко се срещат вариации в повърхността на скорошно запълнени естествени камъни. Поддръжката им изисква запълване със смола.

ЖИЛКИ
Фините линии на вените на минералите, които обичайно контрастират с цвета на естествения камък. Лесно могат да се сбъркат с пукнатини в камъка.

КАМЕНННА ПЛОЧА
Голям камък с малка дебелина, който се използва както в интериора, така и в екстериора.

ГОРЕНЕ
Обработка, която придава на материала силна текстурираност благодарение на кристалите в структурата му. Постига се чрез третиране на повърхността с открит пламък. След като повърхността се нагрее, внезапно се охлажда в резултат на което кристалите се отделят от материала и повърхността става устойчива на подхлъзване и перфектна за външни настилки. Обработката горене най-често се използва при гранита. За по-мек облик камъните могат да се антикират веднага след горенето.

ФОСИЛИ
Вкаменелости от растения и животни. Обикновено се срещат във варовика, мрамора и понякога в дребнозърнестия пясъчник и могат да имат най-разнообразни форми.

ДЪЛЖИНА
Формат плочи, при които статичната ширина е 30,5 см, 40,6 см или 61 см и дължината рядко варира или е микс от поне два различни размера. Външният им вид наподобява традиционните плочи за под от естествен камък.

ШЛАЙФАНЕ
Обработка, при която повърхността на камъка се заглажда без да се полира. Ръбчетата се отрязват равно или се скосяват, което придава класически или модерен вид на камъка.

МИНЕРАЛИ
Един, два или повече минерали се смесват и така се образува камък. Всички минерали естествено се срещат в природата. Кварцът и калцитът са най-често срещаните минерали в естествените камъни.

СМЕСЕНА ШИРИНА
Микс от дължини с различни ширини. Монтират се поред с различни дебелини, за да изглежда сякаш са поставени на случаен принцип.

НОМИНАЛЕН
Декларираните размери и дебелина на камъните може леко да варира заради използваните производствени методи. Това отклонение се среща често и става по-видимо колкото по-голям е размера на плочата.

ОКТОГОН
Голяма квадратна плоча с отсечени ъгли, за да се вмести по-малка отделна плоча, направена в повечето случаи от материал с контрастиращ цвят.

СЕТ ФРЕНСКИ МОДУЛ
Сет или комплект за под от повтарящи се модули, които се състоят от 4 плочки с различен размер, за да се придаде вид на случайна подредба. Има няколко модела френски модули. Моля, имайте предвид че не можете да заявите определен камък, който да се достави като конкретен френски модул. Камъкът се доставя като френски модул по определен от нас модел.

ПОЛИРАНЕ
Обработка на повърхността, при която тя става огледална и лъскава, като ръбовете могат да са прави или скосени.

ТЕХНИКА ПРОВАНС
Специална обработка, при която всяко късче камък е ръчна изработка. Някои късчета са с повърхност на петна, а други пък имат леки издутини. В комбинация тези ефекти придават на плочката естествен камък древен облик.

ДЯЛАНА ОБРАБОТКА
Повърхност, която се получава естествено при разпукването на блоковете по слоевете. Такава повърхност се свързва най-вече с шистовия камък, пясъчника, травертина и понякога варовика.

ФАШИ
Големи плочи камък, които могат да се обработят в плотове и други продукти за баня и кухня, както и рамки на врати, прозорци или камини, чела, стъпала или поставки.

АНТИКИРАНЕ СЪС ЗАОБЛЯНЕ
Метод за състаряване на камъка, при който ръбовете на плочите се заоблят. При някои видове камък тази обработка прави повърхността по-светла и по-текстурирана. Състаряването се постига като повърхността се третира с киселина, при което се получава нееднороден цвят и висока устойчивост на подхлъзване. Обикновено се прилага при мрамор, травертин и варовик.

НЕКАЛИБРИРАН
Това са материали, чиито дебелини варират. Тази особеност се среща при цепени и дялани камъни. Вариацията в дебелината е пояснена в размерите на плочите. Препоръчваме предварително да отделите тези плочи преди монтаж и да използвате лепило, за да ги изравните на едно ниво с другите.

НЕЗАПЪЛНЕН
Този термин се асоциира най-вече с травертина, чиято повърхност обикновено е осеяна с дупки и шупли. Незапълнената обработка оставя всички шупли и дупки отворени. По-малките дупки при варовика, мрамора и някои видове травертин могат да бъдат запълнени само по ваше желание.

ЖИЛКИ
Неправилни минерални линии в структурата на естествения камък, които са типични най-вече за мрамора и варовика.

РЯЗАНЕ ПО ЖИЛКАТА
Отнася се най-вече за травертина, при който плочите се режат по жилките на камъка. Така се получава текстура на пластове в завършената повърхност на камъка.
 

РЕЧНИК НА ПОРЦЕЛАНА, ДЕКОРАТИВНАТА И ГЛАЗИРАНА КЕРАМИКА


КЕРАМИЧНА ПЛОЧКА
Плочка, направена от глина и изпечена на по-ниска температура от порцелана, обикновено глазирана за гладък и лъскав вид.

АКЦЕНТ
Плочки със забележителен дизайн, чиято цел е да изпъкнат сред по-неутрални плочки.

ДЕКОРАТИВНА ПЛОЧКА
Плочки с красив, сложен, ръчно изработен дизайн, които могат да се използват по различни начини.

ГЛАЗИРАН
Преди изпичането върху плочките се нанася цветна глазура. Цветовете варират от прости и неутрални до по-сложи и дръзки нюанси.

ГЛАНЦ
Гланц, който се полага върху порцелана или глазираната декоративна плочка.

ШЛАЙФАНЕ
Естествена обработка без блясък на порцелана или глазираните и декоративни плочки.

НЕКАЛИБРИРАНИ
Ако порцелановите или керамични плочи се отрежат преди изпичане, може да има вариации по отношение на размера им.

КАЛИБРИРАНИ
Този термин сочи, че порцелановите и керамични плочи са с консистентен размер и има много леко отклонение между плочите, дължащо се на производствения процес, макар че размерите може да са малко по-различни от обявените. При плочите, преминали различни производствени процеси има по-големи вариации, така че за да се гарантира съвместимост на размера, плочите трябва да са от една партида.

РИГАТО
Плочка с текстура на хоризонтални ивици.


ОБРАБОТКИ НА ЕСТЕСТВЕН КАМЪК


ПОЛИРАНЕ
Процесът на полиране е обработка на повърхността на камъка, подобна на матирането, която най-често се прилага при мрамора и гранита. Полирането се извършва при камъни, които имат определена степен на кристалност, необходима за финалната обработка в процеса. Полирането се извършва с помощта на машини, оборудвани с различни по едрина абразиви. Само малки изделия, като декоративни предмети, рамки и т.н., се полират ръчно.
Полираната повърхност е гладка, равна, огледално лъскава и без видими драскотини. Полирането придава специфични естетически характеристики, помага за затварянето на порите в камъка и повишава устойчивостта му към външни фактори. При тази обработка текстурата и цветовете на камъка са силно подчертани. След полиране цветът на камъка придобива по-тъмен нюанс, в сравнение с други обработки като матиране. Сред продуктите, които предлагаме, с обработка полиране са: светло бежов мрамор, син мрамор, мрамор Емперадор, мрамор Неро Маркина, мрамор Волакас, фладерно рязан мрамор Кавала, напречно рязан мрамор Кавала, мрамор Тасос, мрамор Капучино, травертин Ноче, напречно рязан травертин Класик и фладерно рязан травертин Класик.

ШЛАЙФАНЕ
Процес на обработка, подобен на полирането, но без финалната обработка с най-фини абразиви, която придава огледален блясък. Обработката се извършва с помощта на професионални машини, а за по-малки изделия се извършва ръчно. Шлайфането се прилага при камъни, които имат определена компактност и издръжливост, но не могат да устоят на полиране.
Шлайфаната повърхност е гладка, равна и без видими следи. Цветът на шлайфания материал е по-тъмен, в сравнение с други обработки, с изключение на полирането. Тази обработка също изважда текстурата и цветовете на камъка. Шлайфаните камъни обикновено не подлежат на полиране, защото нямат нужната степен на кристалност. Ето някои от шлайфаните продукти, които предлагаме: напречно рязан травертин Класик, фладерно рязан травертин Класик, травертин Ноче, жълт травертин, травертин Силвър, напречно рязан мрамор Кавала, мрамор Капучино и варовик Съни дрийм.

ГЛИЦ
Обработката глиц се извършва след като камъкът е нарязан с помощта на специални машини за рязане на камък (особено такива, при които камъкът се цепи с помощта на прецизен удар и в процеса се отделят парченца). Друга опция за обработка глиц е т.нар. „Беругас“, при която повърхността излиза с профил от 2 см. Прилага се при гранити и камъни с компактна структура като варовик и мрамор Неро Маркина.
При обработката глиц материалът придобива естествен, рустикален вид, както и определена издръжливост с вдлъбнатини и изпъкналости, които подчертават оригиналния релеф, докато ръбовете са заоблени. Тази обработка, в зависимост от степента на компактност и кристалност на релефа, може да се приложи както при равни, така и при извити повърхности. Обработката прилича на естествено очупен камък. Подходяща е за класически сгради, камини, обществени пространства или зони, в които се търси по-топла атмосфера.

БУЧАРДИСВАНЕ
Традиционна обработка на повърхността на всички камъни, използвани за външни облицовки. При тази обработка повърхността на камъка се удря многократно, като преди това е била изравнена с едни или два стоманени чука с пирамидални зъбчета (бучарда). Може да се извърши ръчно или с пневматичен или автоматичен чук. Прилага се често за външни настилки, защото придава висока устойчивост на подхлъзване.

Така обработената повърхност е на малки 1-3 мм, равномерно разположени кратерчета, които подчертават цвета на камъка. Размерът и гъстотата на кратерчетата зависи от приложената сила: лека, средна или тежка. Ръчните бучарди са с 16-36 и 49-64 броя зъбчета (най-често 25 и 49). Пневматичните обикновено имат 8 и 25.

ГОРЕНЕ
Процесът на горене, наречен още термолющене, е термична обработка на много висока температура на повърхността на гранита и мрамора, при която многократно се минава с горелка под ъгъл от 45⁰ и температура до 2800 ⁰C. Прилага се при големи повърхности, а резултатът е устойчивост на подхлъзване и е идеално решение за настилки.
При тази обработка релефът става грапав и видът на камъка е по-рустикален, без да се променя цвета му или да се замърсява в процеса на обработка.

НЕОБРАБОТЕН
Когато камъкът се реже механично или с помощта на дискове. Необработен материал се предлага във всяка каменоломна. Това е процесът, който предхожда всички останали обработки като полиране или шлайфане.
Необработеният камък е с релеф на вдлъбнатини и изпъкналости (0.1 - 1 мм дълбочина). Въпреки привидната неравност, повърхността е изключително равна и понякога дори гладка, само леко груба. Тези ту гладки, ту груби повърхности акцентират камъка. Необработен камък е забранен за използване като градска мебел, облицовка на открити пространства и други обществени зони.

Научете първи последните новини

Абонирайте се за нашия бюлетин:

Социални медии

Свържете се с нас:
© 2010-2018 PIATRAONLINE е регистрирана търговска марка на ROCK STAR CONSTRUCT SRL РУМЪНИЯ, Номер по ДДС: RO22680005, J40/2648/2007. Цените са в ЛЕВА с ДДС (20%). Доставяме най-висококачествени продукти на много достъпни цени.
Инфо център
Често задавани въпроси