X

Можете да сравнявате до 4 продукта!

ЕСТЕСТВЕН КАМЪК
ЕСТЕСТВЕН КАМЪК

Как се монтира естествен камък?

Как се монтира естествен камък?

Инструкции за полагане и поддържка на декоративен естествен камък

 1. Повърхността, върху която ще се монтира камъкът трябва да бъде стабилна, суха и чиста. Камъкът не може да се монтира върху гладка и лъскава повърхност. За да хване здраво лепилото, повърхността трябва първо да се изшкури. Лепилото трябва да се разнесе равномерно по цялата повърхност на плочката, така че, когато се натисне отгоре, излишното лепило да изтече отдолу.
 2. Препоръчваме да използвате лепило за естествен камък, което е едновременно еластично и устойчиво на замръзване. Лепилото се разнася на гърба на плочката в слой с дебелина 4-6 мм. След това камъкът се прилепя към стената и се натиска докато лепило се втвърди до степен, че плочката да не падне.
 3. Щом плочката се положи, излишното лепило следва да се отстрани с помощта на четка.
 4. Мястото, на което са монтирани плочките трябва да се пази от дъжд, докато лепилото изсъхне напълно.
 5. Плочките трябва да се пазят от дъжд минимум 24 часа преди монтирането. Също така плочките трябва да се полагат при температура между 5°C и 25°C.
 6. Препоръчваме да монтирате плочки от различни опаковки, за да предотвратите евентуални разлики в цвета. Тези разлики са следствие от технологичния процес.
 7. На линия сме на линия за всякакви въпроси, свързани с монтажа и поддръжката на естествен камък – просто се свържете с нас по най-удобния за вас начин и с радост ще ви съдействаме. Моля, имайте предвид че „Раймар“ не носи отговорност за неправилен монтаж или поддръжка – за да го избегнете, съветваме ви да уточните всичко предварително с нашите експерти.


Инструкции за полагане и поддържка на декоративни елементи
Декоративните елементи са произведени, така че да устоят на температурните разлики. Въпреки това, по време на студения сезон, те трябва да се изпразнят от вода отвътре навън, да се подсушат и да се фолират, за да бъдат защитени от вредни влияния в цикъла на замръзване и размръзване.

Инструкции за полагане и поддръжка на естествен камък

 1. Повърхността, която ще се облицова трябва винаги да е равна, суха, стабилна и чиста. Камъкът не може да се монтира върху гладка и лъскава повърхност. За да хване здраво лепилото, повърхността трябва първо да се изшкури. Лепилото трябва да се разнесе равномерно по цялата повърхност на плочката, така че, когато се натисне отгоре, излишното лепило да изтече отдолу.
 2. Препоръчваме да използвате лепило за естествен камък, което е едновременно еластично и устойчиво на замръзване. Лепилото се разнася на гърба на плочката в слой с дебелина 4-6 мм. След това камъкът се прилепя към стената и се натиска докато лепило се втвърди до степен, че плочката да не падне.
 3. Ако ще се правят фуги, те трябва щателно да се почистят от прах и други нечистотии. Препоръчително е да започнете с фугирането 24 часа след като сте облицовали стените или пода. Прясно запълнените фуги трябва да се пазят от директна слънчева светлина, вятър, дъжд и студ.
 4. Плочките трябва да се пазят от дъжд минимум 24 часа преди монтирането. Също така плочките трябва да се полагат при температура между 5°C и 25°C.
 5. Задължително е да нанесете слой импрегнираща течност или лак за естествен камък.
 6. На линия сме на линия за всякакви въпроси, свързани с монтажа и поддръжката на естествен камък – просто се свържете с нас по най-удобния за вас начин и с радост ще ви съдействаме. Моля, имайте предвид че „Раймар“ не носи отговорност за неправилен монтаж или поддръжка – за да го избегнете, съветваме ви да уточните всичко предварително с нашите експерти.

Инструкции за монтаж и поддръжка на мраморна мозайка

 1. Върху повърхността, която ще се покрива с мозайка трябва да се постави надупчено прозрачно фолио, за да може въздухът и водата лесно да излизат.
 2. Върху фолиото се поставя пласт мраморна прах. Препоръчителното съчетания е: 2 кг мраморен чакъл (декоративна мозайка) – 1 кг мраморна прах (мраморно брашно).
 3. Мраморната мозайка се поставя върху мраморната прах.
 4. Опаковката на продукта е екологична, което ще рече, че чувалите не бива да се оставят навън (изложени на директна слънчева светлина).

Полезна информация преди монтаж
Плочките от естествен камък често са опаковани нагъсто в каси и е възможно да са замърсени от различните процеси на обработка преди пакетиране. Поради това препоръчваме да измиете с вода или с професионален почистващ препарат плочките и да ги подсушите преди да ги монтирате. Плочките трябва да се подсушат, за да отделите онези с минимални дефекти за полагане на по-малко видими места или за рязане. Моля, уверете се, че плочките са размесени преди да ги монтирате. Това означава, че трябва да отворите всички каси и палета, които са ви доставени. Всички плочки трябва да се разопаковат и монтажниците трябва да са наясно с вашите изисквания.

Минимални повреди като пукнатини понякога се случват в процеса на опаковане или разопаковане на плочките и това е съвсем естествено. Използвайте тези плочки за рязане или за по-малко видими зони. Започнете полагането от средата на стаята. Уверете се, че сте ги подсушили преди да започнете да монтирате плочките, за да предотвратите повреди при рязането или за да можете да регулирате количеството замазка при неравни плочки. Такива плочки трябва да се отделят и да се отбележат. По-тънките бройки ще определят височината на пода, затова те трябва да се сложат първи. Така впоследствие ще могат да се издигнат с лепило за под.
Размерите на плочките са номинални, което означава, че малки отклонения в размера и дебелината на плочките за под са възможни. Основата трябва да е еднаква, изравнена, суха и почистена от прах, мазнини или мръсотия. Разговаряйте с монтажниците и се уверете, че са запознати с продуктите, които ще монтират, за да отговорят на вашите очаквания.

Лепило
Всички плочки от естествен камък, теракота, керамика или порцелан трябва много здраво да се фиксират при монтаж. Използвайте гъвкаво лепило като Weber.Set Stone или Weber.Set Marmo Plus за зони с високи нива на влажност или за подове с отопление. Цветът на лепилото, което ще използвате зависи от цвета на камъка и фугата. Например, ако искате да положите светъл варовик, трябва да използвате бяло лепило, за да предотвратите зацапване или замърсяване.

Смесете лепилото според инструкциите в чиста вода и разбърквайте, докато получите гладка консистенция. Смесете достатъчно количество лепило. Основата, върху която ще монтирате трябва да бъде чиста, равна, суха и стабилна. Почистете също така лицата на плочките от мазнини, прах или други нечистотии. Лепилото се полага на основата с помощта на назъбена маламашка. При плочи с големи размери лепилото се полага както върху основата, така и върху гърба на плочата. След това плочките се притискат ръчно до получаване на равна повърхност.

Плочките трябва да се поставят върху лепилото в указаното време. Работете на малки участъци и отстранявайте всякакви остатъци от засъхнало лепило. Когато гърбът на някои плочки е изцяло неравен, например при някои видове травертин, е необходимо да се изравни с помощта на лепило. Уверете се, че перфектно сте нанесли лепилото по плочката, така че по повърхността й да няма празни участъци. Може да отстраните излишното лепило преди да е засъхнало с помощта на влажна гъба. Почистването му след като е засъхнало е много по-трудно. Не стъпвайте върху прясно положените плочки и преди лепилото да е захванало. Това може да отнеме от 3 часа за бързосъхнещите до 4 часа за стандартните лепила.

За да изравните разликите при полагането на неравни плочки естествен камък върху голяма площ, трябва да използвате еластично лепило. Разликите ще са видими, само ако положите микс от неравни плочки с различни размери.

Фугиране
Когато фугирате естествен камък се препоръчва да използвате фугираща смес на циментова основа. Камъните с текстурирана, по-релефна повърхност обикновено се нуждаят от фуги с размер 6-10 мм, докато обработените и матираните камъни – от фуги с размер 3-5 мм. Всички фуги трябва да се почистят от прах и засъхнало лепило. Препоръчително е да изчакате да изминат 24 часа от полагането на плочките преди да фугирате.

Фугиращата смес се нанася с маламашка или гума за фугиране, докато фугите напълно за запълнят. Излишният материал се отстранява след това с маламашка и с влажна гъба. Фугите трябва да са с размер минимум 3 мм. Не е препоръчително и не е възможно плочките да бъдат напълно прилепени една за друга. Ширината на фугата трябва да е достатъчна, за да компенсира разликите в размера на плочките. Когато полагате микс от плочки с различни размери както при френския модул за под, разстоянието между плочките ще варира в зависимост от дебелината заради модела на конфигуриране на плочките.

Използвайте стенен и подов протектор за фуги LTP, за да защитите камъка от остатъци от фугиращата смес. Също така защитава фугите от влага, мръсотия, масла и мазнини, калк. Следите от мръсотия или смеси по повърхността на плочките трябва да се отстранят при фугирането. Препоръчително е да ги измиете веднага след фугирането с подходящ почистващ препарат, но преди да ги импрегнирате.

Всички плочки от естествен камък трябва да се импрегнират с тънък слой хидрофобно покритие веднага след фугиране, тъй като някои плочи могат да абсорбират пигменти от фугиращата смес. Силно оцветените смеси могат да бъдат изложени на ефлоресценция или изветряване на кристалите, тъй като солите, съдържащи се в пигментите ще се освободят щом камъка изсъхне.

Как да построите каменна пътека върху пясъчна основа?

Полагането на каменна пътека в двора не изисква много опит и дори не е необходимо да режете или подреждате камъка по някакъв специален начин. Единственото, от което се нуждаете е голямо количество пясък за подложка и просто полагате камъните отгоре и ги фискирате с гумен чук.

Какво ще ви е нужно?

Ще ви се наложи да пренасяте камъни и пръст (много или малко в зависимост от пътеката), затова ще са ви необходими ръчна количка и лопата. Ако пътеката ще е по-дълга, може да ви потрябва и косачка, но може да отстраните тревата и с кирка и лопата. Ще ви е нужен и гумен чук за фиксиране на камъка в пясъка и инструмент за отъпкване на почвата. Други съществени инструменти са: метла, нивелир и чифт работни ръкавици.

Как да изчислите площта? | Съвет от експертите

Изчислете общата площ на пътеката и добавете 15% резерв, за да не ви свърши материалът, а и за да покриете евентуални загуби (пукнатини или плочки, които не харесвате). Ако искате стъпала към пътеките, най-добре поискайте професионален съвет от доставчика на камъка или от квалифициран специалист в монтажа на естествен камък. Така ще уточните необходимото количество камък. Макар че много от естествения камък за пътеки се продава на квадратен метър, има също така естествен камък (калдъръм), който се продава на тегло (1 тон).

Какви са стъпките?

1. Очертайте пътеката върху тревата със спрей или цветна прах.
2. Изкопайте поне 20 см дълбочина. В идеалния случай, след това пръстта трябва да се отъпка със съответния инструмент.
3. Изсипете слой пясък с дебелина 7-8 см. Тази дебелина трябва да се определи, защото не бива да надвишава нивото на тревата. Пробвайте върху малък участък: изсипете пясъка, поставете камък и го фиксирайте с гумения чук или инструмент за отъпкване на почва.
В зависимост от височината на камъка може да има нужда от допълнителен пясък, или пък не. Тъй като камъните трябва да са на едно ниво, използвайте въже, прикачено към два пръта от двете страни на пътеката. Почуквайте каменните плочи с гумения чук или с инструмента за отъпкване на почва, докато го изравните на едно ниво.
Много важно: не забравяйте дренажния наклон на пътеката , за да се отводнява.
4. Пясъкът се изсипва от краищата към центъра, едновременно с полагането на камъните отгоре.
5. За постигане на естествен вид, е необходимо разстояние от поне 5 см между камъните. Поради същата причина е добре да комбинирате плочи с различни цветове и форми и да избягвате струпване на плочи с еднакви цветове и форми. Не е проблем и да оставите по 10 см разстояние между камъните, тъй като там ще поникне трева, мъх или друга растителност, което ще придаде изцяло природен облик на пътеката.
Отдалечавайте и оглеждайте как се развива пътеката и при преместете или подменете камъните така, както ви харесва.
6. Като използвате ръчната количка, смесете пясък и пръст за растения в равни количества и изсипете сместа във фугите между плочите, като разнесете с метла.
7. Използвайте пространството между камъните, за да засадите растения. Колкото са по-дълбоки корените, толкова по-стабилна с времето ще стане пътеката.

Естествен камък за вашата пътека можете да изберете от категорията Каменни плочи на нашия сайт.

Как да монтирате френски модул?

Френският модул (наречен още „Версай“) се отличава с много динамична и същевременно овладяна структура. Може да се използва при подови настилки в обществени или частни помещения, като бани, кухни, дневни, ресторанти, хотели, басейни, сауни, лобита и т.н. Обикновено този модул пасва идеално на проекти с рустикален или средиземноморски облик. Има различни видове френски модули, в зависимост от броя и размера на елементите. Голяма част от тези модули се продават като сетове, но има и такива, които се предлагат на бройка.

Обработките, които предлагаме са: антикиран с чукнати ръбчета, опесъчен, бучардисан, антикиран със скосени ръбчета, полиран и др. Обичайно френските модули се асоциират с травертина, но мраморът и шистовият камък също се предлагат в такъв вариант.

Какво ще ви е нужно?

Списъкът включва: маламашка за полагане на мазилка, кофа са смесване на лепило (а също и за фугираща смес, ако искате да има фуги), дърводелски молив (или инструмент, с който да отбележите плочките за рязане), ъглошлайф с диамантен диск, нивелир, гъба или влажна кърпа за изтриване на излишното лепило (или фугираща смес, ако ползвате такава), миксер за мазилка и лепило, работни ръкавици, предпазни очила.

Как да изчислите площта?

Препоръчваме ви да купите с 15% повече от необходимото количество материал, за да покриете евентуални загуби в процеса на транспортиране и монтаж. В зависимост от модела, всеки сет за френски модул има специфична повърхност, затова преди да купите, уверете се, че имате достатъчно плочки/сетове за площта, която ще покривате.

Какви са стъпките?

1. Преди да започнете да монтирате, се уверете, че работната повърхност е стабилна, равна, суха и идеално чиста от всякакви мръсотии и прах. Спазването на тези условия ще гарантира по-добър контакт между лепилото и основата. Недобрият контакт може да доведе до отлепяне на плочки или дори до напукване.
2. Подгответе плочките за монтаж, като ги измиете и подсушите. Чистите плочки ще направят по-добър контакт с лепилото.
3. Изсипете лепилото в кофа и го разбъркайте с миксер според указанията на опаковката. Препоръчваме да използвате гъвкаво лепило.
4. Нанесете лепилото равномерно с помощта на маламашка както върху основата, така и върху плочките.
5. При френския модул монтажът на плочките започва от средата.
6. За да отрежете краищата на плочките, използвайте ъглошлайф с диамантен диск
7. Всеки модел френски модул се предлага със скица, налична онлайн или при вашия доставчик на камък. Скицата включва номер или буква, отговарящи на всеки един от елементите в сета.

8. Леко натиснете с длан плочката върху лепилото.
9. Използвайте нивелир, за да сте сигурни, че повърхността е равна.
10. Лепилото, което излиза под плочката при натиск, се отстранява с гъба.
11. За да избегнете еднообразие в цвета, препоръчваме да използвате плочки от различни пакети. Еднообразие в цвета ще рече, че някои петънца в настилката ще изглеждат петна върху голяма площ, поради еднаквите на плочките от един пакет.
12. В идеалния случай, първо подредете плочки върху равна повърхност, за да добиете представа как ще изглежда настилката и след това преминете към монтаж.
13. Преди да импрегнирате, измийте плочките и изчакайте да изсъхнат.
14. При монтаж с фуги ще са ви необходими и стандартните разделители (каквито се използват при монтаж и на теракотни плочки), налични във всеки магазини за ремонти и строителство.
15. Фугиращата смес се смесва в чист съд, според указанията на етикета.
16. Фугирането се извършва с помощта на шпакла. Използвайте гъба или влажна кърпа за отстраняване на излишната смес преди да се е втвърдила. Когато отстраняване излишната фугираща смес, уверете се, че плочката е стабилна и равна.
17. Накрая нанесете професионален импрегниращ препарат за естествен камък за защита на повърхността и срещу абсорбция на течности.

Как са облицовате стени с неоформени каменни плочи (за интериор и екстериор)?

Неоформените каменни плочи типично се асоциират с рустикалния и средиземноморския стил в дизайна. Използват се най-вече в хотели, ресторанти, изби, вили.

Какво ще ви е нужно?

- ръчна количка за пренасяне на плочите
- маламашка за полагане на мазилка
- чук за оформяне на плочите, ако се налага
- дърводелски молив или инструмент за отбелязване на плочите за оформяне
- кофа за смесване на мазилката и впоследствие на лепилото
- гумен чук
- ъглошлайф с диамантен диск
- миксер за мазилка и лепило
- работни ръкавици
- предпазни очила

Как да изчислите площта? | Съвет от експертите

Добавете 15% отгоре към общата площ, която ще облицовате, за да сте сигурни, че имате достатъчно материал и при нужда ще можете да покриете евентуални загуби (пукнатини, плочи, които не ви допадат и т.н.). Естественият камък обичайно се продава на квадратен метър, а нашите консултанти ще ви кажат точно колко плочи от всеки продукт влизат в един квадратен метър.

Какви са стъпките?

1. Тъй като неоформените каменни плочи са доста тежки, препоръчваме да използвате поцинкована мрежа за подсилване.
2. Мрежата се захваща към стената (към тухлите или бетона) с помощта на дюбели и се изравнява с мазилка.
3. Измийте и подсушете плочите преди да ги монтирате.
4. Изчакайте мазилката да изсъхне напълно и след това нанесете лепилото върху основата и върху плочата. Натиснете с длан или с гумен чук.
5. Можете да монтирате плочите такива, каквито са, но ако искате можете да им отчупите ръбчетата с чук за по-натурален вид.
6. Ако се стремите към определена форма, изрежете плочите с диамантен диск.
7. Неоформените плочи могат да се монтират с по-големи или по-малки разстояние между тях. По-малките фуги изискват повече усилие, умения и време. При по-големите фуги, процедурата е значително по-бърза и лесна за изпълнение.
8. Фугите могат да се запълнят с фугираща смес за естествен камък. Използвайте смес със сходен цвят или пък с различен цвят, ако искате да акцентирате върху получения от подредбата на плочите дизайн. Избършете излишната фугираща смес непосредствено след нанасянето с гъба или влажна кърпа.
9. Можете да оставите фугите незапълнени. В такъв случай, запълнете ги само донякъде с лепило. От естетични съображения добре е нивото на запълване с лепило да е еднакво навсякъде.

Можете да изберете неоформени каменни плочи с разнообразни форми и размери за стенни облицовки в категория Каменни плочи на нашия уебсайт

Как да монтирате плочки терацо?

Терацото е ръчно изработена, специална декоративна плочка за стенни облицовки и подови настилки. Тези плочки нямат нищо общо с индустриално принтираните – всяка шарка е уникална и неповторима. Малките „грешки“ в дизайна им придават редкия, скъпоценен характер, точно като при ръчно тъканите килими. С правилната грижа ще запазите специалната им красота дълги години.

Какви са стъпките?
1. Препоръчваме да монтирате плочките след като всички останали ремонтни дейности са приключили. Ако се налага нещо да се направи след монтажа на плочките, например поправка или боядисване, покрийте пода, за да ги предпазите от изцапване.
2. Ако повърхността не е достатъчно равна, използвайте Weber.Set Stone за изравняване на разликите. В противен случай фугите между плочките няма да изглеждат добре поради различните нива на ръбовете на плочките. Неравностите могат да затруднят и използването.
3. Преди да започнете с монтажа, проверете всяка кутия за тоналност. Кодът за тоналност е отпечатан на всяка кутия. Плочките с еднакъв код за тоналност се използват в една зона.
4. Препоръчваме да използвате бяло лепило за фиксиране на плочките, тъй като лепилата в тъмни цветове могат да замърсят плочките. Гърбът на плочката трябва да е чист. Лепилото се нанася както на пода, така и на гърба на плочката. След това плочката се поставя на място и нежно се притиска. Препоръчително е да използвате мек, гумен чук за фиксиране на плочките. В никакъв случай не използвайте метален чук за целта, тъй като може да пропука или да счупи плочката.
5. За този вид плочки не препоръчваме да оставяте широки фуги. Разстоянието между плочките не бива да надвишава 2 мм.
6. Един ден след монтажа, запълнете фугите с Weber.Color Comfort в желания цветови нюанс. Пригответе фугиращата смес като я изсипете във вода и я смесите до получаване на паста. Фугиращата смес се нанася с помощта на шпакла. Излишната смес трябва незабавно да се почисти с гъба и вода.

Как да поддържате плочките терацо?
1. Повърхността на плочките е фабрично защитена срещу петна със слой смола. Въпреки това, поради попивателните характеристики на плочките, това може да не е достатъчна защита срещу петна. Имайте предвид че петна от кафе, чай, храна или боя трябва незабавно да се почистват.
2. Можете да използвате сапун, четка и гъба за почистване на плочките. Не бива да използвате почистващи препарати с киселини (например солна киселина), защото ще увредят повърхността и цветовете на плочките. При упорити петна използвайте LTP Power Stripper – професионален почистващ препарат за естествен камък с интензивно действие (препоръчваме да използвате ръкавици за ваша лична безопасност).

 

На линия сме на линия за всякакви въпроси, свързани с монтажа и поддръжката на естествен камък – просто се свържете с нас по най-удобния за вас начин и с радост ще ви съдействаме.

РАБОТНО ВРЕМЕ:
понеделник - петък: 09:00 - 18:00ч.

Тел.:  +359 879 51 60 50
Имейл: office@piatraonline.bg
 

Научете първи последните новини

Абонирайте се за нашия бюлетин:

Социални медии

Свържете се с нас:
© 2010-2018 PIATRAONLINE е регистрирана търговска марка на ROCK STAR CONSTRUCT SRL РУМЪНИЯ, Номер по ДДС: RO22680005, J40/2648/2007. Цените са в ЛЕВА с ДДС (20%). Доставяме най-висококачествени продукти на много достъпни цени.
Инфо център